Aktiebelåning ökar avkastningen?

Aktiebelåning är ett hett diskussionsområde, många menar att man leker med elden. Men om du har en belåningsgrad på 10% över tid så kan du öka avkastningen väsentligt över en 10-20 års period. Det är dock viktigt att du inte blir överbelånad. Här skriver vi allt om att belåna aktier.

När du vill använda aktiebelåning så ansöker du om ett kreditkonto hos din bank eller nätmäklare. Du använder sedan ditt kreditkonto och köper aktier som vanligt, med skillnaden att du använder lånade pengar.

Låt säga att du äger Axfood för 100 000 kronor och belåningsvärdet är 50% på detta värdepapper, då får du låna upp 50 000 kronor att köpa nya aktier för. Vidare kan du belåna de nya aktierna också. Så här har Erik Penser gjort när han byggde upp sin miljardförmögenhet. Det är hög risk med hävstång, men strategin fungerar bra när aktiekurserna stiger.

Vad är ett aktielån?

Aktielån är ett lån med ditt värdepapper som säkerhet. Den här säkerheten brukar också kallas pant. Det innebär att om du inte kan betala tillbaka ditt aktielån så har din nätmäklare eller bank rättigheten att sälja av dina aktier när de vill för att få tillbaka de pengar som du är skyldig.

Varför vill man låna pengar på aktier?

Den vanligaste orsaken till varför man vill belåna aktier är för att skapa en extra avkastning över tid. Någon procent extra avkastning per år det blir mycket mer ränta-på-ränta-effekten över tid. Om du kan få en högre totalavkastning än den ränta du får betala på ditt lån så kan du få en högre avkastning än om du inte hade använt belåning.

Men det finns inte bara fördelar med aktiebelåning. Om börsen faller, eller aktien som du har belåning på faller, så ökar risken för att du blir överbelånad.

Hävstång med aktiebelåning

Problemet med hävstång är att den fungerar åt andra hållet också. Går en belånad aktie ner i pris så går det snabbt om du har hög belåning. Då måste du öka belåningskonton med mer pengar eller så sker en tvångsförsäljning. Därför är många sparexperter kritiska till att nybörjare använder aktiebelåning.

När börjar folk använda aktiebelåning?

Aktiebelåning

Det normala är att folk börjar använda belåning i aktier vid längre börsuppgångar. Efter många års börsuppgång ökar riskviljan bland placerarna, med girighet kommer belåning eftersom alla vill ha högre avkastning. Genom att låna upp pengar på aktier så kan investeraren få några procent extra varje år, det blir mycket pengar på lång sikt med ränta på ränta effekten.

När siffrorna för belåning är höga så brukar börstoppen vara nära brukar experterna säga. Problemet är bara att det är svårt att förutse en börstopp.

Belåna bostaden och köpa aktier?

När någon är positiv till en aktie så brukar man säga ”dags att belåna huset och köpa aktier”. Med det menar man att man tar bostadslån med bostaden som pant. För pengarna köper man aktier över börsen. Den här typen av lån är säkrare än aktielån eftersom du har huset som säkerhet, vilket ger lägre ränta och bostaden prissätts inte varje dag såsom aktier. Sen är det inte alla banker som går med på att låna ut pengar till aktiespekulation.

Fundera över följande innan du belånar dig:

  • Riskerar jag något jag redan har mot något som jag kanske får?
  • Vet jag hur belåning fungerar?
  • Vad händer om jag har fel om en akties utveckling?
  • Borde jag verkligen hålla på med aktiebelåning när jag är nybörjare?

Risker med aktiebelåning

Aktiebelåning kan öka din hävstång och din avkastning över tid. Men hävstången på lånade pengar fungerar också åt det andra hållet. När börsen går ner kraftigt minskar värdet på dina aktier och därmed ökar belåningsgraden mot underliggande värdet.

Därför så måste du alltid hålla koll på din belåningsgrad så att du inte behöver skjuta till mer pengar på ditt konto. Om du inte skjuter till pengar när du är överbelånad så har din bank eller nätmäklare rätt att sälja dina aktier som pant/säkerhet. Risken här är alltså att du behöver sälja dina aktier eller fonder när du allra minst vill det.

Därför kan det vara bra att aldrig ha en höger belåningsgrad än vad din ekonomi klarar av. Du bör välja ut aktier som inte är så hög volatilitet, dessa aktier kallas för låg beta aktier. Det betyder att de inte svänger lika mycket i aktiekurs.

Ränterisk

En annan risk med belåning av aktier är ränterisken. Om det är en låg ränta när du köper dina aktier så måste du komma ihåg att räntan kan stiga och därmed ökar dina finansieringskostnader. Därför är det bra att ha en säkerhetsmarginal och räkna på hur hög ränta din ekonomi klarar.

Ett tips är att köpa utdelningsaktier för dina lånade pengar som ger en direktavkastning. Om direktavkastningen är högre än räntan så blir det ett arbitrage på din investering, dvs din avkastning överstiger räntekostnaderna.

Exempel: Om dina räntekostnader ligger på 2 % och du äger en aktie som har en direktavkastning på 5 % så får du 3 % i överskott. Det blir alltså din vinst på din investering som du gör med lånade pengar.

Kan man använda hävstång utan att använda värdepapperskredit?

Ja det kan du. Det finns något som kallas börshandlade produkter. På tex Avanza finns det något som kallas Avanza Markets där du kan köpa hävstångsprodukter som till exempel mini futures också kallade ”minisar”.

I minisar har du ett värdepapper som har en inbyggd hävstång. Det kan tex vara att du vill köpa Telia-aktier, då kan du köpa en Telia Mini Future som har en hävstång på 10x. Det betyder att du får tio gånger pengarna än vid en normal avkastningen på börsen. Skulle du ha fel i ditt antagande och aktien går ner så finns en stoppkloss som rycker in och gör att du förlorar dina pengar. Men du kan aldrig förlora mer än vad du satsade i din mini future.

Får man använda aktielån till en kontantinsats?

Nej när du tar ett aktielån hos tex Avanza så står det i villkoren att värdepapperskredit endast får användas till köp av aktier på kreditkontot.

Det här betyder att du inte få låna pengar på aktier och sedan göra uttag till dina andra privata konton för konsumtion. Alla banker har olika villkor så det är möjligt att du kan belåna aktier hos en annan bank för att till exempel köpa en bil eller boende.