Aktiebelåning ökar avkastningen?

Aktiebelåning är ett hett diskussionsområde, många menar att man leker med elden. Det du gör är att du belånar de värdepapper du äger i din depå. Låt säga att du äger Axfood för 100 000 kronor och belåningsvärdet är 50%, då får du låna upp 50 000 kronor. Med dessa pengar kan du sedan köpa aktier. Vidare kan du belåna de nya aktierna. Så här har Erik Penser gjort när han byggde upp sin miljardförmögenhet.

Hävstång med aktiebelåning

Problemet med hävstång är att den fungerar åt andra hållet också. Går en belånad aktie ner i pris så går det snabbt om du har hög belåning. Då måste du öka belåningskonton med mer pengar eller så sker en tvångsförsäljning. Därför är många sparexperter kritiska till att nybörjare använder aktiebelåning.

När börjar folk använda aktiebelåning?

Aktiebelåning

Det normala är att folk börjar använda belåning i aktier vid längre börsuppgångar. Efter många års börsuppgång ökar riskviljan bland placerarna, med girighet kommer belåning eftersom alla vill ha högre avkastning. Genom att låna upp pengar på aktier så kan investeraren få några procent extra varje år, det blir mycket pengar på lång sikt med ränta på ränta effekten.

När siffrorna för belåning är höga så brukar börstoppen vara nära brukar experterna säga. Problemet är bara att det är svårt att förutse en börstopp.

Belåna bostaden och köpa aktier?

När någon är positiv till en aktie så brukar man säga “dags att belåna huset och köpa aktier”. Med det menar man att man tar bostadslån med bostaden som pant. För pengarna köper man aktier över börsen. Den här typen av lån är säkrare än aktielån eftersom du har huset som säkerhet, vilket ger lägre ränta och bostaden prissätts inte varje dag såsom aktier. Sen är det inte alla banker som går med på att låna ut pengar till aktiespekulation.

Fundera över följande innan du belånar dig:

  • Riskerar jag något jag redan har mot något som jag kanske får?
  • Vet jag hur belåning fungerar?
  • Vad händer om jag har fel om en akties utveckling?
  • Borde jag verkligen hålla på med aktiebelåning när jag är nybörjare?