Hur man köper aktier

Att köpa aktier första gången är inte alltid helt lätt. Det gäller att veta var du ska handla aktier, vilken aktör som erbjuder billigast handel och hur man lägger en order för att köpa aktier. I den här guiden går vi steg för steg igenom hur du bör dig åt.

Bästa nätmäklaren Courtage Villkor
Avanza Bank Från 1 kr Välj mellan ISK, KF och VP-konto
Inga avgifter
Investerarskydd
Öppna konto

Den här guiden täcker områden som:

Köpa aktier billigast

När du ska börja med aktier så är det viktigt att hålla kostnaderna för handeln låga. Det finns två saker att ta hänsyn till: Låga eller gratis avgifter för själva aktiekontot och låga kostnader för courtage. Vad är då courtage? Det är avgiften som du betalar varje gång du gör en transaktion med aktier. Är avgiften 120 kr, så kostar det dig 120 kr vid köp och sedan 120 kr igen vid sälj. Det låter inte speciellt mycket, men om du lägger ihop avgifterna och jämför med ditt investerade belopp så försvinner mycket av din framtida avkastning redan vid köpet. Därför är det otroligt viktigt att du köper aktier billigt från början.

Storbankerna som Swedbank, Handelsbanken, Nordea och Handelsbanken har höga kostnader för att ha ett aktiekonto på deras bank. De brukar också ta relativt höga kostnader för courtaget. Så vi rekommenderar inte att handla aktier hos storbankerna. Om du har möjlighet ska du istället öppna konto hos en bra nätmäklare.

Bra aktiemäklare

Vad är då en bra nätmäklare? En bra mäklare erbjuder gratis kostnad för aktie- och fondkonto, investeringssparkonto och kapitalförsäkring. Det vill säga de tre vanligaste sparformerna för aktiesparande ska vara gratis. Courtaget ska också vara under 70 kr helst och kundservicen ska vara ypperligt bra eftersom det lätt kan uppstå många frågor i början. I Sverige finns två riktigt bra nätmäklare, Avanza och Nordnet.

Avanza

Avanza är den mest kända nätmäklaren och är börsnoterat. De har fått många priser för sin kundservice genom åren och har ett brett kunderbjudande till de som vill aktiespara. De tar inga avgifter för att öppna ett konto och du betalar inget för att ha dina pengar hos dem. Istället betalar du courtage varje gång du köper eller säljer en aktie. Du kan själv välja en courtagenivå som passar storleken på dina aktieaffärer. Handlar du för 500 kr i taget så passar minicourtaget på 1 kr mycket bra. Då betalar du så lite som 1 kr varje gång du handlar aktier! Du kan bli kund hos Avanza här.

Nordnet

Nordnet är snarlika Avanza, även om de inte har lika lättnavigerad och snygg webbplats som Avanza. Men även Nordnet har gjort mycket bra för aktiehandeln i Sverige. Ett plus för Nordnet är att de har aktieplattformen Shareville som är en populär social funktion. Där kan du se vad andra köper för aktier och ta rygg på duktiga placerare. Om du investerar i aktier hos Nordnet betalar du ungefär samma courtage som hos Avanza. Vi tycker Nordnet är lite sämre än Avanza. Men bolaget har börjat ta upp kampen i en onoterad miljö där man ska göra tunga investeringar för att köra om Avanza Bank. Du kan bli kund hos Nordnet här.

Investera i aktier

Att investera i aktier är kanske det bästa och lättaste sättet att bli rik som privatperson. Du kan enkelt handla vardagar mellan 09.00 till 17.30 och sälja dina aktier närsomhelst. Köper du utdelningsaktier så får du dessutom utdelningar varje år som du kan ta ut och konsumera eller återinvestera i nya aktier.

Investera i aktier ska vara kul! Om du inte tycker att det är roligt och bara tar en massa tid så rekommenderar vi en aktieindexfond som Avanza Zero eller en investmentbolagfond som Spiltan Investmentbolag. Då placerar andra dina pengar åt dig! Du kan köpa både fonderna hos Avanza eller Nordnet.

Köpa aktier
Att köpa aktier är lätt och roligt. Registrera dig hos en nätmäklare och börja öva på din aktiehandel. Med tiden blir du bättre!

Bästa investeringen
Den absolut bästa investeringen brukar avara att köpa svenska investmentbolag på börsen. Exempel på sådana är Investor och Industrivärden. När de handlas till en 20-30% substansrabatt och direktavkastningar på 3-5% så är den ofta en bra idé att köpa några aktier. Då får du en krog av underliggande aktier till rabatt och du får riskspridning på köpet. Men kom ihåg att även investmentbolag kan falla 20-40% i värde vid en börskrasch eller lågkonjunktur. Så tipset är att ta det försiktigt med din aktiehandel i början!

Hur säljer man aktier?

Att sälja aktier är relativt lätt hos Avanza. Du klickar på ikonen ”S” som står för sälj när du är inne på profilen för aktien. Då kommmr du till ett fönster (se bild nedan) där du kan lägga en order. Där kontrollerar du först att du är inne på rätt aktie. Sedan skriver du in antalet aktier du vill sälja och till vilken kurs. Sedan räknar Avanza ut hur stor summan blir för din aktieförsäljning. Du klickar sedan sälj så läggs din order ut på marknaden. Om du har valt en kurs som köparna är beredda att betala så avslutas din order direkt. Om du sedan går in under noter så kan du se kostnaden för courtaget.

Sälja aktier
Här lägger vi en order på 50 st H&M-aktier till ett pris av 207,50 kr. När vi säljer så kommer summan uppgå till 10 375 kr.

Köpa aktier för nybörjare

Att köpa aktier går till på samma sätt som när du säljer. Du väljer din aktie som du vill köpa och skriver sedan antalet och till vilken kurs. Då räknar programmet ut vad det kommer att kosta att köpa så många aktier. Är beloppet för stort så skriver du ett färre antal aktier i rutan ”Antal”. När du är klar så klickar du på köp. Har du valt ett köppris som säljarna är bereddda att sälja för så kommer din order att gå till avslut. Dina aktier dyker sedan upp under ”Mitt konto” eller ”Mina värdepapper”. Där kan du se hur mycket dina aktier har gått upp i värde eller sjunkit i värde. Du kan närsomhelst köpa fler aktier eller sälja hela ditt innehav.

Investera smart

Kom ihåg att investera smart! Köp aktier när det är billigt, till exempel efter en allmän börsnedgång eller när alla är negativa till aktier. På det sättet minskar risken att förlora pengar. Att investera smart är att betala lite för din aktiehandel. Så välj med fördel nätmäklare som Avanza, Nordnet eller Degiro. Alla är omtalade att vara billiga.

”Det är aldrig försent att börja med aktier”.

Investera pengar är förknippat med risk. Aktier kan gå upp i värde och ner i värde. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Du kan förlora hela ditt sparbelopp om du investerar i aktier. Börja försiktigt! Lycka till!