Låna pengar

Hela samhället bygger på att man kan låna pengar utan problem. Och idag är det enklare än någonsin att låna. Det enda du behöver göra är att jämföra banker och kreditbolag för att hitta bästa räntan och villkor. Sedan kan du enkelt och snabbt ansöka om lån via nätet.

Vad är privatlån?

Låna pengar på olika sätt

Privatlån är lån utan säkerhet och normalt kan du låna mellan 20 000 till 400 000 kronor beroende på vilken aktör du väljer. Privatlån passar bra när du vill låna lite större summor för t.ex. en kontantinsats, en resa eller båtköp. Det man ska komma ihåg med privatlån som också kallas blancolån är att låneräntan är högre än t.ex. bolån då ingen säkerhet finns. Till skillnad mot bolån så behöver du inte ange vad pengarna ska användas till.

Att låna pengar via nätet är bra då du får en översikt på vilka aktörer som har bäst lån istället för att blint lita på en enskild bank. Man ska komma ihåg att rådgivare på bank är säljare och de tjänar pengar på att du tar dyrast lån. Läs mer om privatlån.

Snabblån och ”Smslån”

Låna pengar via snabba krediter. Ett annat lån som inte behöver säkerhet är snabblån eller smslån som de kallas i media. Låneformen är bra för oförutsägbara kostnader som att tvättmaskinen går sönder eller att dina vinterdäck är dåliga. Men eftersom smslån har hög ränta så bör du endast använda denna typ av kredit i nödfall. 

Du kan normalt låna 500 kr till 10 000 kronor med ett snabblån. I Sverige finns omkring 20-30 snabblåneföretag som alla har olika villkor och räntor. Så se till att jämföra och välja det som är bäst för dig.

Låna via kreditkort

En annan vanlig låneform är kreditkort som egentligen är som vanliga betalkort. Skillnaden är att du köper på kredit och får en faktura i slutet av månaden på vad du har handlat. Du betalar då in fakturan via bankgiro och slipper då ränta på krediten. Alla kreditkortföretag har olika löptid på den räntefria perioden så dubbelkolla alltid. Kolla även årsavgiften och hur bonusen ser ut. Vissa kort är bara bra vid matköp medan andra är bra för resor. Kom ihåg att kreditkort är en annan form av att låna pengar, du har fortfarande en ränta om du inte betalar in fakturan inom den räntefria perioden.

Några av de populäraste kreditkorten är från Bank Norwegian, re:member och Komplett Bank. Det viktigaste är att du funderar på vilka behov du har innan du väljer kreditkort. Jämför sedan effektiv ränta, årsavgift och förmåner.

Låna pengar på bostaden

Det är vanligt att folk lånar pengar på sin bostad, det kan vara på villan eller bostadsrätten. Att låna på bostaden har historiskt varit lönsamt eftersom att räntan är lägre där än om du skulle ta ett konsumtionslån eller privatlån.

Oftast vill banken veta vad du ska använda pengarna till. Giltiga skäl brukar vara att låna pengar till renovering, tillbyggnad eller ett nytt värmesystem.

När du tar ett lån på din bostad så måste du först se till att du har pantbrev som täcker det belopp du vill låna för. Det här hjälper banken dig med och de tar såklart ut en avgift för detta. Sedan tillkommer en uppläggningsavgift för att banken administrerar lånet och betalar ut det till ditt konto.

Anledningen till att räntan är lägre på bostadslån är för att banken tar din bostad i pant ifall att du inte skulle klara av att betala din ränta.

Efter finanskrisen så ändrades lagarna kring vilken rätt banken har att ta din bostad. Så länge du klarar av att betala din ränta så har banken inga rättigheter att beslagta din bostad. Tidigare kunde banken kräva att du skulle stoppa in mer pengar som eget kapital ifall att bostadspriserna föll på marknaden. Men det här är alltså inget du behöver oroa dig för idag, så länge du betalar din ränta varje månad.

Låna pengar på värdepapper

På din bank eller nätmäklare har du också möjligheten att belåna aktier. Normalt kan du belåna upp till 20-70% av värdet på ett värdepapper. Att belåna aktier är hög risk då de rör sig mycket upp och ner. Men eftersom räntan är låg så kan det bli en gynnsam affär om aktien är undervärderad. Läs mer om att placera pengar här.