Bästa sparkontot 2019

Här kan du jämföra bästa sparkontot och läsa vår guide om vad du ska tänka på innan du väljer ett sparkonto. Nedan hittar du tabellen med rekommenderade sparkonton och längst ner hittar du guiden.

Bästa sparkontot Sparränta Villkor
4spar 6,50 – 10,00 % Krav sparande: 1 - 50 000 kr
Fria uttag
Öppna konto

Insättningsgaranti: Nej
Avanza Bank 0,15 – 1,20 % Krav sparande: inga
Fria uttag
Öppna konto

Insättningsgaranti: Ja

Bästa sparkontot ska ge en hög sparränta samtidigt som du ska kunna göra fria uttag. I den här guiden går täcker vi in hur du ska välja sparkonto och vad du behöver tänka på. Vi hjälper dig också att jämföra aktuella sparräntor.

Att välja bästa sparkontot

Innan du väljer vilket sparkonto du ska använda behöver du fundera på hur marknaden ser ut. Om du idag använder ett vanligt bankkonto hos din storbank Swedbank, Nordea, Handelsbanken eller SEB så behöver du flytta dina pengar för att få sparränta. De vanliga bankkontona ger ingen ränta alls, du får nollränta. Eftersom vi har något som kallas inflation så minskar värdet på dina pengar varje år. Man kan räkna med att inflationen kommer att vara 2% framöver, vilket i praktiken innebär att dina pengar minskar med 2% varje år. Därför är det viktigt att få en sparränta bättre än 2% om du vill ha någon realavkastning på dina pengar. Det bästa sparkontot ska ha en bra ränta samtidigt som du kan känna dig trygg i ditt sparande.

Bästa sparkontot
Bästa sparkontot brukar nischbanker eller inlåningsföretag ha nuförtiden. Jämför sparränta innan du bestämmer dig och spara smart!

Hur får man en bättre sparränta än inflationen? Du väljer sparkonton som har en ränta på omkring 3-10% så får du en bra avkastning! Problemet är att du inte hittar en sådan hög ränta på vanliga konton hos banker. Du måste söka dig till lite högre risk. Idag finns så kallade inlåningsföretag som behöver kapital för expansion eller kreditutgivning. Några exempel på sådana företag är 4spar och Akelius. De har utlåning samt fastigheter som grund och får en väldigt bra avkastning på sina investeringar. Det gör att de kan betala en bättre sparränta till dig än de flesta andra konkurrenter. Men det som är viktigt att komma ihåg är att dessa aktörer inte är banker, så de har ingen statlig insättningsgaranti.

Bästa sparkontot har följande:

  • Hög sparränta som funnits i minst 3 år på raken
  • Fria uttag så att du kan flytta pengarna när du vill
  • Snabb och enkel öppning via BankID online
  • Insättningsgaranti så dina pengar är skyddade
  • Ett gott rykte och betyg på nätet

Insättningsgaranti skyddar dig

Om du inte vill förlora pengar på ditt sparande så ska du välja sparkonton med statlig insättningsgaranti. Det betyder att dina pengar är skyddade upp till 950 000 kr ifall en bank går i konkurs. Rikgsgälden är ansvarig för ersättning till dig i det fallet, och det tar ca 20 dagar för dem att betala ut dina pengar. Så har du mer pengar än 950 000 kr så borde du sprida ut dem på fler konton på fler banker. Mer om insättningsgaranti hos Riksgälden.se.

Sparräntor 2017

I år är det fortfarande låg styrränta i samhället vilket betyder att räntan på bankkonton är dålig. Det är svårt att hitta ett bra ställa att placera sina pengar om man vill ha avkastning! Trenden i år har varit fondsparande eller att köpa aktier. De som valt sparkonton har föredragit högräntekonton från nischbanker eller inlåningsföretag. Ofta till högre risk, men så är det oftast när alternativen är få. En anledning till att att avkastningskraven är så låga är att centralbankerna runt om i världen har tryckt stora mängder kontanter ut i systemet, vilket gjort att alla tillgångspriser har gått upp och att låna pengar har blivit billigt och vanligt.

I tider av låga styrräntor och mycket krediter och lån är det viktigt att ha en sparbuffert. Att spara pengar i en buffert har aldrig varit viktigare, det gäller att ha sparade pengar ifall räntehöjningar skulle ske i ekonomin. Därför är det klokt att räntespara hos en bank eller nätmäklare, kanske genom ett måndadssparande? Det viktigtaste är att du lägger undan 500 kr eller en mindre summa i början, så att du kommer igång. En stark privatekonomi gör att du kan känna dig trygg i framtiden och slipper oroa dig för din pension och oförutsedda utgifter.

Bästa sparräntan just nu

Bästa sparräntan just nu har 4spar som erbjuder 6,5% rörlig ränta på sitt sparkonto. Du kan också binda dina pengar i 3 år och få 10% årsränta. Finansinspektionen kontrollerar 4spar men de har ingen bankstatus. Du kan max spara 50 000 kronor hos företaget och du har fria uttag.

Så öppnar du ett sparkonto: Du öppnar ett sparkonto genom att fylla i ett formulär på deras hemsida och sedan identifiera dig med BankID eller e-legitimation. Sedan får du ett mail med aktiveringslänk som verifierar att det är du som öppnat konton. Klicka på den så är du klar. Sedan loggar du in på din sida hos 4spar och kollar upp ditt plusgiro som du ska använda när du överför pengar till ditt nya konto. Du gör överföringen på samma sätt som när du betalar räkningar via plusgiro. Överföringen tar normalt 2-3 bankdagar. Kontakta deras kundservice ifall du har fler frågot om sparformen eller hur du gör transaktionen. Bästa sparkontot är i år digitalt och enkelt att öppna, du ansöker på runt 3 minuter bara.

Högsta sparräntan ändras varje år

Tänk på att den högsta sparräntan som en aktör erbjuder kan ändras varje år. Banker och inlåningsföretag justerar sin ränta beroende på kapitalbehovet och hur ekonomin i samhället går i övrigt. Om det finns gott om pengar i systemet och konjunkturen går bra så brukar sparräntorna sjunka. Så se till att jämföra sparräntor varje år och flytta pengar till en ny aktör ifall de erbjuder bättre sparränta. Men kom ihåg att läsa villkor och regler och om insättningsgaranti finns.

Kända banker som har insättningsgaranti är mindre banker som Nordax, Collector, Resurs Bank och Ikano Bank. Större bankerna har såklart bankgaranti, men de har ingen ränta alls på sina inlåningskonton.