Sparräntor på banken

Hur ser sparräntor på banken ut idag? Att vara trogen kan på många sätt vara ett bra attribut men inte när det kommer till att placera pengar på banken.

Spara pengar

Sparränta på banken

Minns hur jag under finanskrisen fick hem mitt räntebesked från min dåvarande (större) bank och nästan satte kaffet i halsen. Trots en betydande mängd pengar blev det inte många kronor med en bankränta runt 0,25%.

Att de flesta större bankerna ligger/ låg runt denna procentsats är inget konstigt då sparräntan brukar ligga runt reporäntan (den räntan banker kan låna pengar för från riksbanken). Alltså finns det inga större anledning för banker att ge dig en bättre sparränta då de istället kan låna pengar billigare från riksbanken. Oavsett hur mycket avkastning bankerna tjänar på dina pengar då de i sin tur lånar ut dessa.

Samma dag som jag fick mitt räntebesked ringde jag upp banken och bad dem stänga mitt “sparkonto”. Våga byta bank så kan du få mycket högre ränta på ditt sparkonto.

Efter en del research finner man att sparalternativen är många och att man ofta kan få en markant bättre ränta än hos storbankerna.

Vad är viktigt att tänka på när man väljer ny bank?

Om sparräntor på banken: Det första man bör känna till är om banken har insättningsgaranti. Insättningsgaranti innebär att om banken skulle gå i konkurs kommer staten ersätta belopp upp till 100.000 Euro.

Det andra är om man kan tänka sig binda upp sina pengar. Med andra ord, kan jag tänka mig att binda pengarna i t.ex. 3, 6 eller 9 månader? På i stort sett de flesta banker erhåller man en högre ränta om man är villig att binda pengarna. (Själv har jag mina bundna en månad vilket innebär att om jag vill göra ett uttag kommer det dröja 30 dagar)

Ett begrepp man bör känna till vare sig man ska placera på banken eller på börsen är termen Inflation. Inflation innebär att pengar blir mindre värda med tiden. De flesta av oss har fått höra hur “billigt” allt var förr då man kunde köpa en matkasse för några kronor vilket idag går på några hundralappar.

Ett absolut minimum krav borde vara att sparräntan ligger över inflationen då du annars kommer förlora pengar på att spara. Inflationsmålen idag ligger runt 2% vilket innebär att sparräntor under 2% är en förlust.

Banker med bra sparräntor

Med överstående punkter klara för oss undrar vi givetvis vilka alternativ som finns att välja på.

Det jag rekommenderar är att ni går in på Compricer för att överskådligt kunna jämföra alternativ. Kommer dock rada upp några alternativ som jag stod och valde mellan:

  • Akelius spar som har en av de högsta sparräntorna. Just nu ligger den mellan 4-5% beroende på vilket alternativ man väljer. Här får man dock vara noggrann då banken inte har insättningsgaranti samt högsta summa man kan sätta in är 50 000kr.
  • Bluestep som även de ligger i toppen när det kommer till sparräntor. Här kan du erhålla mellan 3-5% beroende på hur länge du är villig att binda dina pengar. Detta är den institution jag använder mig av just nu för mina sparpengar som jag bytte till under finanskrisen. Allt har fungerat mycket bra och man kan sköta alla sina ärenden på nätet via deras hemsida. Bluestep omfattas av insättningsgarantin.
  • Ikanobanken brukar även den kunna ge bra avkastning. Något lägre än de två ovanstående men ändå mellan 2,5-4%.

Som sagt rekommenderar jag att ni går och på Compricer och jämför för att hitta det alternativ som passar er bäst.